SSP : Safe and Sound Protocol 

Het Safe and Sound protocol is een methode om prikkels te reguleren, vooral akoestische prikkels. Met als doel om mensen zich veiliger te laten voelen en makkelijker sociale contacten leggen.

En dit kan doordat de SSP de nervus vagus terug naar ontspanning leert te gaan.

Het protocol is ontwikkeld door de Amerikaanse neurowetenschapper Stephen Porges, ook wel bekend van de polyvagaaltheorie.

Het volgen van dit protocol zorgt er eigenlijk voor dat het de verdedigingsmechanismen die (onterecht) aan staan, weer downreguleert.

Samen met de EQfit methode is dit echt een gouden combinatie, omdat je op meerdere lagen werkt.

Hoe dan?

Onze middenoor spieren staat in verbinding met gezichtszenuwen. Twee van die gezichtszenuwen spelen een belangrijke rol bij ons gevoel van veiligheid. De muziek stelt de middenoorzenuw opnieuw in, zodat de luisteraar uit de stand van vechten, vluchten, passiviteit of bevriezen kan komen.

Je krijgt toegang tot de muziek middels een app en je luistert 5 dagen lang, één uur per dag, naar bewerkte liedjes met een koptelefoon op. Er is muziek voor kinderen (disney) en voor volwassenen.

Stephen Porges bedacht de methode in eerste instantie om mensen met autisme te helpen. Zijn eerste resultaten komen dan ook uit die hoek. Maar inmiddels is dit ook op andere klachten, zoals stress, constante waakzaamheid, overgevoeligheid voor willekeurige geluiden en, meer specifiek, voor eetgeluiden (misofonie) ingezet met bijzondere resultaten.

De muziek activeert de ventrale vagus. De middenoorspieren en gezichtszenuwen zijn daar onderdeel van. Zonder een actieve ventrale vagus sta je minder open voor therapie, coaching, training. Dit is waarom we altijd adviseren om de SSP onderdeel te laten zijn van begeleiding, het is nooit een op zichzelf staande therapie.

Een voorbeeld hiervan is een vrouw die ik in training had, die wel wilde dat ze meer ging voelen, maar dat eigenlijk niet kon omdat zij onbewust enorme muren omhoog had om maar niet te voelen. Dat was een heel oud mechanisme. Zij kwam dan ook niet verder dan het cognitieve stuk. Na het luisteren naar de SSP begon ze te benoemen, herkennen wanneer ze muurtjes optrok. Ze ging weer voelen omdat de ventrale vagus weer meer mee kon doen, actief kon zijn. Dit veroorzaakte een doorbraak voor haar en maakte de training en coaching veel effectiever. Met het Safe and Sound Protocol krijg je de ventrale vagus dus weer meer online. Soms zijn meerdere series van 5 dagen zijn nodig.

Een ander voorbeeld is een meisje van 10 jaar , dat sinds de eerste lockdown maar niet meer in slaap kon komen ‘s avonds. Vanaf de eerste dag van luisteren zag je de ontspanning terugkeren in haar lijf en ze sliep weer als vanouds.

De SSP is in te zetten bij zowel kids als volwassenen en het protocol beslaat 5 dagen, 1 uur per dag luisteren. Dit kan op locatie in de praktijk, maar is ook met online begeleiding mogelijk. We videobellen dan tijdens het luisteren waardoor dezelfde begeleiding kan worden geboden. Bij kinderen wordt overlegd of ouders kunnen worden begeleid om hun kind in dit proces te helpen.

Mail naar info@geraldineroos.nl voor (aan) vragen.